недеља, 26. септембар 2010.

PARADAJZ

Kažu da je Eva dala Adamu rajsku jabuku odnosno paradajz. Bilo tačno ili ne sigurno da je paradajz rajska namirnica. Paradaz i jeste bobičasto voće, a pošto nije sladak u kuvarstvu se smatra povrćem.
Rani, kasni, domaći, jabučar, čeri, jajasti, crveni, zeleni, žuti samo su neke od vrsta koje danas možemo naći u ponudi. Postoji puno vrsta koje se razlikuju po boji i veličini, obliku i vremenu sazrevanja. Jedemo ga svežeg i preradjenog.

Obogaćuje jela, supe, sosove, savršen je preliv za testeninu. Osušen na suncu i usoljen izvstan je dodatak salatama i jelima. Sokovi od cedjenog paradajza su odlićni za čisćenje organizma.
 
KUPOVINA I ISHRANA
 
Zreo paradajz sadrži više vitamina C nego onaj koji je ubran zelen. Bogat je izvor vitamina E, beta karotena, magnezijuma, kalijuma i fosfora. Sadrži bioflavonoid likopen, koji preventivno sprečava neke vrste raka jer smanjuje uticaje prostih radikala. Kalijum koji je odličan u zaštiti krvnih sudova i srca najbolje čisti naše ćelije ako preko paradajza sipate malo maslinovog ulja.
Sok od paradajza posredstvom kalijuma snizava krvni pritisak, pomaže izlučivanju želudačnih i crevnih sokova što znači da je odličan za varenje. Preventivno nas štiti od reumatičnih oboljenja, gihta, bubrežnih i srčanih bolesti.
 
POSEBNE VREDNOSTI
 
Osvežava, laksativan je, diuretičan, regeneriše minerale, ima dezinfekcionalno svojstvo, antiinfektivan. Napitak je koji prečisćava krv i obnavlja minerale.
 
SASTAV
 
Nisko je kaloričan ima samo 17 kcal do 26 kcal zavisi od vrste i zrelosti, na 100 gr. , vode 94 % ali 25 mg C vitamina, magnezijuma 14 mg, kalcijuma 9 mg, ali kalijuma 242 mg.
 
UŽIVAJTE U ODABIRU NAMIRNICA I PRIPREMI, NAUČITE KAKO DA LAKO, BRZO I JEDNOSTAVNO PRIPREMATE HRANU, KOJA ĆE VAM PRIJATI, BIĆETE SITI I VITKI, NEĆETE BITI ŽELJNI ČAROBNIH MIRISA I UKUSA KUHINJE KOJU ZAISTA VOLITE.

Нема коментара:

Постави коментар