недеља, 26. септембар 2010.

DOBRO ZDRAVLJE I PUT KA NJEMU

Savremena medicina je nakon decenija istraživanja ustanovila da je uzrok većine savremenih bolesti upravo hrana koju čovek jede ili ona koju ne jede. Nepravilna ishrana, pre svega, pogrešan izbor i kombinovanje namirnica, u ljudskom organizmu izazivaju procese koji negativno utiču na duhovno i fizičko zdravlje čoveka. Pored toga, mnoge bolesti su izazvane deficitarnom ishranom i nedovoljnim unošenjem neophodnih hranljivih materija, uglavnom vitamina i minerala.
Za normalno funkcionisanje organizma i dobro zdravlje potrebno je uneti više od 60 hranljivih materija: ugljeni hidrati, proteini, masti, vitamini i minerali, voda. Osnovne grupe namirnica u kojima se one nalaze su voće i povrće, hleb i žitarice, mleko i mlečni proizvodi, masnoće, mahunarke.

GRUPA NAMIRNICA  

HRANLJIVE MATERIJEOSNOVNA FUNKCIJA  NALAZE SE U
VOĆE I POVRĆE   Ugljeni hidrati, vitamini, mineraliDaju vlakna, energiju,
regulaciju,
zdravu kožu, dobar vid, pomažu kod
zarastanja rana.

svom voću i povrću
HLEBI ŽITARICE Ugljeni hidrati, vitamini, mineraliObezbeduju energiju i
zdrave nerve
integralnom hlebu, testu, pahuljicama, pirinču, proji.

MLEKO I
MLEČNI PROIZVODI
Kalcijum, vitamin A, vitamin DRast kostiju, zuba, rad mišića i  neravamleko, sir, jogurt, kačkavalj, sladoled

MAHUNARKE
Proteini, gvožđe
Izgradnja i obnavljanje
kože, kose, krvi, kostiju, mišića, prenos vitamina
soja, grašak, bob, naut, kikiriki, biljni puteri.

Нема коментара:

Постави коментар