Unutrašnjost bundeve sadrži obilje lekovitih sastojaka, ima malo proteina, masti i ugljenih hidrata, a mnogo vitamina A, C, K i grupe B, kao i minerala. Meso je posebno bogato beta karotenom koji daje karakterističnu narandžastu boju, a snažan je i borac protiv slobodnih radikala, sprečava oštećenje ćelijske strukture. Snižava rizik od pojave raka grla, želuca, jednjaka i grlića materice. Preporučuje se osobama koje drže dijetu, kao i dijabetičarima.
Bundeva je idealna namirnica za one koji imaju tegobe u želucu i crevima. Delotvorna je kod upale debelog creva, odličan diuretik, pa se preporučuje reumatičarima i osobama koje imaju probleme sa upalom mokraćnih puteva, bubrega i žuči. Snižava nivo holesterola u krvi, a obloga od sveže izrendanog mesa bundeve ublažava bolove kod proširenih vena. Odlično deluje i na kožu; čisti masno lice podložno aknama i mitiserima, podmlađuje i osvežava ten kada se koristi u obliku maske.
Od bundeve se dobija i tamno braon ulje koje može da se koristi za pripremu raznih salata, a bogato je esencijalnim masnim kiselinama (linoleinskom, oleinskom, palmitinskom, stearinskom). Istraživanja pokazuju da ovo ulje ima pozitivan učinak u lečenju prostate.
HLEB SA BUNDEVOM
500 g bundeve
10 sk hladne vode
1 kk soli
80 g sojinog maslaca
800 g brašna
40 g svežeg kvasca
10 sk sojinog mleka
1 kk šećera
Za ovaj hleb se može koristiti kako velika bundeva tako i tikvice.
Bundevu iseći na kockice i dinstati sa 10 sk vode 15-20 minuta da omekne. Ispasirati i ostaviti da se ohladi.
Dodati u kašu od bundeve so i sojin maslac i lepo umutiti.
Kvasac rastvoriti u toplom sojinom mleku i dodati šećer. Sipati kvasac u brašno, pokriti sa malo brašna i ostaviti da pođe 10 minuta. Dodati bundevu i umesiti testo pa ostaviti na toplom da naraste – 45 minuta.
Testo sipati u veći kalup premazan uljem (ili u tepsiju – formirati 2 vekne) i ostaviti da raste još 15 minuta.
Peći 20 minuta u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni, zatim smanjiti temperaturu na 150 stepeni i peći još 90 minuta.
Pošto je svaka rerna drugačija, proveriti da li je hleb pečen tako što bi trebalo da zvuči šuplje kad se kucka po njemu.
10 sk hladne vode
1 kk soli
80 g sojinog maslaca
800 g brašna
40 g svežeg kvasca
10 sk sojinog mleka
1 kk šećera
Za ovaj hleb se može koristiti kako velika bundeva tako i tikvice.
Bundevu iseći na kockice i dinstati sa 10 sk vode 15-20 minuta da omekne. Ispasirati i ostaviti da se ohladi.
Dodati u kašu od bundeve so i sojin maslac i lepo umutiti.
Kvasac rastvoriti u toplom sojinom mleku i dodati šećer. Sipati kvasac u brašno, pokriti sa malo brašna i ostaviti da pođe 10 minuta. Dodati bundevu i umesiti testo pa ostaviti na toplom da naraste – 45 minuta.
Testo sipati u veći kalup premazan uljem (ili u tepsiju – formirati 2 vekne) i ostaviti da raste još 15 minuta.
Peći 20 minuta u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni, zatim smanjiti temperaturu na 150 stepeni i peći još 90 minuta.
Pošto je svaka rerna drugačija, proveriti da li je hleb pečen tako što bi trebalo da zvuči šuplje kad se kucka po njemu.
Нема коментара:
Постави коментар